Casablanca Moon: van Sandwich tot PIAS

Gelegen op nummer 5 van de Gasthuisstraat, in het centrum van Brussel, was Casablanca Moon méér dan een platenwinkel. De winkel, opgericht in 1979 door Michel Lambot, Raf Bauwens, Dominique Cornet en Brigitte Brouillard zal een ontmoetingsplek worden voor veel Brusselse muzikanten. Roger-Marc Vande Voorde van Polyphonic Size vertelt dat hij daar zijn toekomstige metgezellen Kloot per W en Jean-Marc Lederman in 1979 ontmoet. Je kon er ook Jerry (Jean-Pierre Poirier, aka Jerry Wanker, en later Jerry WX) tegenkomen, ex-lid van Chainsaw, toen gitarist van Digital Dance, en ook Daniel B van Front 242, die iets verder werkte, op de Kolenmarkt, in de muziekinstrumentenwinkel Hill’s Music. Het is uit deze ontmoetingen dat het collectief Oblik Mouvement zal ontstaan, een vereniging opgericht door Roger-Marc, die deze mensen samenbracht rond een gemeenschappelijke fascinatie voor de elektronische experimenten van Kraftwerk en Brian Eno.

Heel snel, naar voorbeeld van Rough Trade in Londen, zal de winkel zijn activiteiten uitbreiden om zich toe te wijden aan de organisatie van concerten en evenementen zoals de First Belgian Rhythm Box Contest, een festival Één van de belangrijkste producties van het label is de bekende compilatie B9dat door Oblik in 1981 tot stand werd gebracht in de Beursschouwburg. Ookal deed de naam denken aan de beroemde First Belgian Punk Contest van maart 1978, was de toon hier radicaal elektronisch en de affiche, getekend door Benoît Hennebert van Disques du Crépuscule, kondigde performances van Polyphonic Size, Etat Brut, Nausea, Pseudo Code en Snowy Red aan, maar ook « visuele atmosferen » van Waving Ondulata (Guy-Marc Hinant en Frédéric Walheer, de toekomstige oprichters van het label Sub Rosa).

Een andere uitbreiding van de winkel wordt de oprichting van het label Sandwich Records door Michel Lambot in 1979. Lambot had al singles van Red Zebra et van De Brassers uitgegeven, samen met Raf Bauwens, maar dit nieuw label zal zich focussen op de post-punk en elektronische scène van het land. Één van de belangrijkste producties van het label is de bekende compilatie B9 met het allerbeste van de Belgische cold-wave van begin jaren 1980. Michel Lambot vertelt dat, omdat hij geen volledig album kon uitbrengen voor alle groepen die eraan hebben deelgenomen, hij met deze anthologie een stand van zaken heeft willen maken van de underground scène van toen. We vinden hier opnieuw de vaste klanten van de winkel, Polyphonic Size, Digital Dance en Prothèse, het project van Daniel B, maar ook Tristes Tropiques, de groep gevormd door Erik Van den Broek met twee andere oprichters van Casablanca Moon, Raf Bauwens en Dominique Cornet. Één nummer staat onder de naam Slim Jack & His Fabulous Cocktail, een pseudoniem waarachter Michel Lambot himself zich verschuilt.

In 1982, na 17 producties, zal het label failliet moeten verklaren door te schaarse verkoop. De winkel zal korte tijd later ten onder gaan, meegesleurd door Sandwich, doordat hij de hoge huurprijs in de Gasthuisstraat niet meer kan betalen. Michel Lambot zal bijna onmiddellijk terugvechten door vier maand later een nieuw label op te richten, Play It Again Sam, met zijn nieuwe vennoot Kenny Gates, die hij ook ontmoette als klant van Casablanca Moon.

Benoit Deuxant

 

(Photo van nr 5 van de Gasthuisstraat vandaag door Caravane)