Belgium Underground , interactieve exploratie en geweldige functies

Een reis in het hart van de Belgische underground muziek, van het begin van de punk tot nu.

Belgium Underground bestaat uit een denkbeeldige kaart waarop een wirwar van kruisende verhalen de werkelijkheid en de diepte van een volwaardig muzikaal en artistiek veld weergeven: de muzikale undergound. Een duik in het verleden met een hedendaagse, speelse kijk, vol ontdekkingen. Een origineel project dat een transversale lezing biedt van een miskende wereld, via literatuur, muziek, grafisch design …

3000 actoren van de Belgische scène: muzikanten, dj’s, producers, grafisch designers, platenhandelaars… (Punk/ Arty/Wave /New Beat/Micro Labels…)

 1. 1

  Artiesten, labels, groepen, allemaal gelinkt

  Verken het netwerk rond elke artiest, overloop de underground scène van persoon tot persoon doorheen connecties die de muzikanten met de groepen verbinden en de groepen met de labels.

 2. 2

  Rijke en gedocumenteerde fiches, ondersteund door een fotostream en een player

  Elke artiest, groep of solist, heeft een eigen fiche die een overzicht geeft van de grote lijnen van zijn carrière en een selectie biedt van muzikale fragmenten. Een groot deel van deze fiches bevat ook een fotostream met exclusieve foto’s, en een dertigtal zijn voorzien van een origineel video-interview en archiefbeelden.

 3. 3

  Een navigatie per genre, die de historiek van je parcours in het geheugen bewaard

  Verschillende verkenningstools zijn beschikbaar, of je nu beslist om de kaart lukraak te overlopen of te focussen op een bepaalde muziekstijl. De zes categorieën bieden een historisch parcours doorheen de app. Elke categorie weergeeft een belangrijk moment in de Belgische underground scène, en geeft een originele kijk op de ontwikkeling van het muzikale leven in België. Maar je kan ook je eigen parcours uitstippelen, de app zal dan je traject in het geheugen bewaren.

 4. 4

  Een intelligente zoekmachine

  Een zoekmachine die je de mogelijkheid geeft om gemakkelijk elk element van de kaart terug te vinden, en je er bovendien ook dadelijk naartoe brengt.

 5. 5

  Een navigatie doorheen de periodes

  De app kan bovendien worden omgezet in een tijdslijn die de opkomst (en soms de verdwijning) van een genre of een groep, en een momentopname van de underground scène jaar per jaar weergeeft.

 6. 6

  Een geografische kaart van de Belgische underground locaties

  Een geografische kaart geeft een overzicht van een vijftigtal mythische locaties van de Belgische underground in de jaren 1970 en 1980. Een korte tekst legt de historische context uit en schetst het leven in deze plek, of het nu gaat om een concertzaal, een discotheek of een platenzaak. Het collectief Caravane heeft hierbij een fotoreportage gemaakt over hoe de locatie er nu uitziet.